Mindfulness

Mindfulness handler om at være til stede i nuet – dvs. slippe tanker om fortid og fremtid. Det kræver stor øvelse og vedvarende træning. Mindfulness er en fast og integreret del af meditation og yoga.

Mindfulness-meditation og Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR) har rødder i Buddhas lære. Læren handler om, hvordan lidelse opstår, og hvordan lidelse kan ophøre. Denne tilgang bygger endvidere på 8 grundprincipper om: ikke at dømme, være tålmodig, have selvdisciplin, give slip, have et ”nybegynder sind”, ikke stræbe, acceptere, og at have tillid.

Meditation

Meditation rækker over en masse forskellige teknikker til at komme tilstede i nuet og være med det, der er. Klassisk, traditionel meditation havde et spirituelt sigte og er en del af spirituel praksis. Udøverne afskar sig fra det almindelige samfund for at kunne leve og dyrke denne praksis uforstyrret.

Meditation i sig selv har dog vist sig at have mange gavnlige effekter ift. øget overskud, ro, velvære, forbedret koncentration, bedre søvn, dæmpe angst og depression og meget, meget mere.

Ofte har du et opmærksomhedspunkt i en meditation, som du hele tiden vender tilbage til. Det kan være et objekt, du kigger på, en fornemmelse, et sted i kroppen, vejrtrækning og meget mere. Uanset hvor distraheret du er undervejs, hvor mange tanker, følelser mv. du møder, så har meditation en gavnlig effekt.

Hos Indre ro ONLINE vil du møde mange former for meditation:

  • Sovemeditationer – også kendt som ”yogisk søvn”, Yoga Nidra: Du ligger ned, kroppen bliver dybt afslappet, mens sindet er vågent og mediterer. Det siges, at den tid, du gennemfører Yoga Nidra, kan du gange med 4. Laver du således 1 times Yoga Nidra meditation, svarer det til 4 timers restorativ søvn.
  • Tantrisk meditation, herunder Yoga Nidra, chakra meditation, energi-meditationer mv.
  • Åndedrætsmeditation
  • Mindfulness-meditation
  • Mantra meditation, hvor vi gentager ord eller lyde.
Se mere om meditation og mindfulness lydfiler

Introduktion til Meditation & Mindfulness

Helene Lysekilde fra Indre ro ONLINE fortæller kort om meditation og mindfulness…